Namibië, op expeditie naar de oudste woestijn ter wereld
Namib betekent 'open ruimte' in de taal van de Nama en dat is allesomvattend.
De Namib woestijn strekt zich eindeloos uit, waar kolossale duinen en uitgestrekte zandvlaktes een bijna buitenaardse sfeer oproepen. De stilte is diep en onwrikbaar, slechts onderbroken door de wind. Hier voelt de natuur als een oeroude, ontembare kracht van ongekende schoonheid. Wanneer de zon opkomt, kleurt het zand in vuur, veranderend met het spel van het licht. En zodra de nacht valt schittert de Melkweg als een eindeloos tapijt van sterren. Dit is Namibië in zijn puurste vorm.
Wie in deze woestijn denkt in een eentonige omgeving terecht te komen, vergist zich. De Namib woestijn wisselt zeeën van zandduinen af met grindvlaktes, verschillende (droge) rivierbeddingen en rotsachtige gebergtes. Het krioelt hier van het leven en om dat te ontdekken neem je best je tijd.
Laat je betoveren door dit stukje paradijs 👇
Photo by Wolwedans
Wat betekent luxe voor jou?
Een subjectieve term als je het mij vraagt, ieders comfortnorm ligt namelijk ergens anders. De ene wil een marmeren stadshotelkamer, de ander natuurglamping.
Wie bij mij terecht komt, weet dat luxe een nieuwe betekenis krijgt. Het gaat voortaan niet meer alleen om de buitenkant. Naast het belang van schoonheid, zit het vooral in detail, kwaliteit en service. Van de manier waarop je wordt verwelkomd, wat er (en hoe) op je bord ligt tot de kwalitatieve, intellectuele en professionele begeleiding tijdens de meest originele en authentieke belevingen.
Photo by Wolwedans
De crème de la crème van de hotellerie
Naar mijn mening, herbergt Namibi enkele van ‘s werelds mooiste lodges. Overal ter wereld en ook hier kies ik voor jou het liefst voor kleinschalig, gastvrijheid en persoonlijke benadering, ver van platgetreden paden.
Bij mijn selectie van de hotels waarmee ik samenwerk, ben ik vooral waakzaam of ze hun negatieve voetafdruk beperken op de natuur én hun positieve impact vergroten, door terug te geven aan de gemeenschappen op een duurzame manier. Zo selecteer ik liefst hotels die niet alleen investeren in lokale tewerkstelling, maar ook in opleidingen voor diegenen die willen doorgroeien naar hogere functies of eigenaarschap. En lodges die een deel van de reizigersinkomsten integraal investeren in lokale basisnoden zoals educatie, gezondheid en recyclage.
Een voorbeeld is Wolwedans, een kleinschalige collectie van lodges in de Namib woestijn die een duurzaamheidsfilosofie hanteren met positieve impact op zowel de natuurlijke omgeving als de lokale gemeenschappen.
Iedere gast draagt bij aan de Wolwedans Foundation via een duurzaamheidsbijdrage, inbegrepen in de prijs per nacht. De foundation investeert dit geld in:
Onderwijs & training: De Desert Academy heeft al meer dan 300 jonge Namibiërs opgeleid in gastvrijheid en culinaire kunsten.
Natuurbehoud: investeren in het Namib Rand Natuurreservaat om de unieke woestijn fauna & flora te beschermen.
Bewustwording & duurzaamheid: Het Arid Eden Project ontwikkelt duurzame en inclusieve modellen voor toerisme en natuurbescherming.
Photo by Wolwedans
Een driedaagse wandeltocht, begeleid door een lokale SAN gids
Luxe is voor mij; een ‘topnotch’ hotel combineren met een kamp opgezet op maat in the middle of nowhere waar het landschap je heel even de adem ontneemt.
Dat is wat ik mocht ervaren tijdens een driedaagse wandeling in het Namib Naukluft Nature Reserve. Dagelijks enkele uren stappen, onderweg op ontdekking om de geheime schatten van deze oude woestijn te ontdekken. Een siësta tijdens de heetste uren, een picknick lunch onder de parasol. Een sundowner (aperitief) bij zonsondergang, gevolgd door een gastronomisch driegangen menu. Bagage transport van slaapplek naar slaapplek. Onderweg de foundation bezoeken die inzet op verbeteren van de technologie op zonne-energie voor de lokale gemeenschap om vb. te koken of gezondsheidszorg of schoolwerking te verbeteren. En een geweldige lokale San gids die je leert spoorlezen, toont je welke dieren hier (over)leven en legt je de medicinale werking van de planten uit.
Photo by Valerie
Een 1.000 sterren hotel
Waterdichte slaapzakken op bijzonder comfortabele stretcher bedden. Elke avond en ochtend een kuip met warm water. Een toilet met zicht op oranje zandduinen. Complete privacy. Enkel de wind sust je in slaap terwijl je geniet van de oneindige sterrenhemel.
Volgens Dacher Keltner is awe een emotie die ontstaat wanneer we iets ervaren dat groter is dan onszelf en onze gebruikelijke manier van begrijpen overstijgt, wat vaak leidt tot een gevoel van verwondering en verbondenheid.
Ik mocht één van mijn AWE momenten hier ervaren. Dit moment staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Ik kan nog voelen en ruiken hoe het was.
Photo by Valerie
Op expeditie door een ongerepte wildernis
Een privé expeditie op maat door torenhoge zandduinen, langs scheepswrakken, verlaten mijnnederzettingen en navigerend per 4x4 door mul zand, uitkijkend over daar waar oceaan en woestijn elkaar raken.
Onderweg slaap je onder de blote sterrenhemel of in tenten en wordt er steeds sanitair gebouwd in de vorm van warme ‘bucket’ douches en toilet. Communicerend met walkietalkies leer je zelf per 4x4 navigeren door het mulle zand van de woestijn en duinen. Elke avond wordt je beloond voor het harde werk met een waanzinnig uitzicht over de woestijn en gastronomisch diner in the middle of nowhere. Op maat, zo lang of avontuurlijk jij zelf wil.
Deze expeditie biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis en ruige schoonheid van de Namibische kust te ervaren, terwijl je geniet van een digitale detox en avontuurlijke uitdagingen.
Eindig jij graag in luxe en weg van de massa?
In Namibië eindig je niet aan de kust, maar in één van de top notch lodges. Zo zijn er heel wat. Op ieders maat wat wils. De Namib woestijn is de ideale plek om na een rondreis door de verschillende regio’s van het land even ‘uit te rusten’. Deze onmetelijke woestijn verplicht je als het ware om te vertragen, verstillen en reflecteren.
En naast rust, kan je hier wandelen, een panoramische vlucht per luchtballon of per helikopter, op verkenning naar Sossusvlei en Dodevlei, fietsen met fatbikes, … en paardrijden.
Photo by Wolwedans
Namibië heeft nog zoveel meer te bieden.
De safari liefhebber kan naar Etosha National Park of een rehabilitation center bezoeken voor wilde dieren. Wie houdt van bergen, uitgestrekte landschappen en prachtige lodges, mag Damaraland niet skippen (zie foto hieronder). Fish River canyon lokt menig wandelaar. In Swakopmund kan je even het zand afspoelen met het water van de oceaan en de Kunene regio en Caprivistreek in het noorden herbergen een groen stukje Namibië.
Photo by Valerie - Camp Kipwe
De ideale reisperiode:
Namibië kan je het hele jaar door bereizen. In de regenperiode (november tot maart) kan het erg warm zijn, maar regen valt er niet echt in grote hoeveelheden.
De beste reistijd is van mei tot oktober, de lokale winter. April en november zijn nog erg warm, en juli en augustus is het koeler (ondanks dagtemperaturen rond 20 en 25°C, kan het ‘s nachts onder het vriespunt zakken).
Wie wil genieten van de plungepool en tegelijk graag een iets groener Namibië ervaart, reist best rond mei. Wie meer houdt van droge dorre landschappen en drukte vermijdt, reist idealiter in september en oktober. Omwille van het kleinschalige karakter van de lodges en hotels, plan je een reis voor juli en augustus best goed op voorhand.
Ik werk steeds op jouw maat en pas daarbij de reisroute aan op basis van het seizoen en jouw reiswensen.
Wie na het lezen van deze nieuwsbrief de behoefte voelt om eens vrijblijvend kennis te maken, kan me via onderstaande knop vrijblijvend contacteren.