Reizen met positieve impact.

Reizen als middel om de aarde met natuurpracht en unieke bewoners te beschermen en helpen groeien.

Photo by Stephen Gitau

Ik zie de toekomst erg rooskleurig.
Waarin kinderen onze plek innemen met respect voor natuur en elkaar. Zonder oordeel over andere culturen en met een nieuwsgierige open geest, door het hen voor te doen.

Daarbij zijn verre reizen noodzakelijk, alleen doen we het dan best anders: trager, minder frequent en verdiepend.

Reizen met positieve impact

Ik heb gemerkt dat veel mensen het stuk duurzaamheid belangrijk vinden, maar het soms ook lastig vinden om hier zelf goed rekening mee te houden. Voortaan neem ik dit stuk van jou over, zodat jij zonder moeite met een gerust hart kan reizen met positieve impact. Dit is hoe ik dat doe:

Maak je vlucht de moeite waard

Laat ons samen kijken hoe we onze CO2 uitstoot kunnen minimaliseren en dan compenseren we de onvermijdelijke rest. Ik wil jullie overtuigen om langer te reizen en minder frequent. Reis liever één keer om de 2 jaar vér en reis dan wat langer en trager. Slowtravel geeft bovendien de mogelijkheid om de bestemming intenser te beleven en meer écht tot rust te komen.

Kleinschalige partners

Op bestemming werk ik samen met kleinschalige en lokale partners, hotels en bedrijven die hun personeel eerlijk en goed (boven gemiddeld) betalen, tewerkstelling bieden aan lokale gemeenschappen en minderheden. Samen met die lokale partners organiseren we impactvolle ervaringen op reis, die zowel voor reiziger als gastheer voordelig zijn.

Weg van platgetreden paden

Door te reizen naar de minder bezochte plekken weg van de massa, is de voetafdruk op bestemming minder belastend en schenk je aandacht aan anders genegeerde gemeenschappen. Dit zorgt voor financiële steun en het maakt de bestemming aantrekkelijk voor overheden om basisnoden mogelijk maken, zoals onderwijs en medische zorg. Door hen daar te ontmoeten krijg je te zien wat authenticiteit eigenlijk echt betekend.

Toerisme als financiële steun

Als we het op de juiste manier doen, draagt toerisme financieel bij daar waar de nood hoog is op bestemming. Want door te reizen ontstaan financiële middelen om te investeren in alternatieve werkgelegenheid om gemeenschappen die vb. leven van jacht op bedreigde dieren of het kappen van bossen als enige inkomsten, een alternatief inkomen te geven. Het geeft gemeenschappen op afgelegen plekken, de mogelijkheid om te groeien en evolueren (en maakt het verbeteren van basisnoden mogelijk).

Morukuru Family Madikwe - MGWF - Molatedi School

Kleine veranderingen met grote positieve gevolgen

Ik werk steeds samen met lokale partners die niet discrimineren. Bijvoorbeeld werkgelegenheid voor vrouwen. Want als vrouwen werken, hebben ze toegang tot opleiding en gezinsplanning en dat stelt vrouwen in staat te kiezen hoeveel kinderen ze willen en wanneer ze die krijgen. Dit betekent een langzamere bevolkingsgroei, wat de druk op ecosystemen verlicht.

Menselijke solidariteit

Enerzijds organisaties steunen die de mensenrechten nastreven door een (klein) bedrag te doneren, anderzijds zorgen lokale ontmoetingen op minder bezochte plekken weg van de massa, voor aandacht aan anders genegeerde gemeenschappen. Dit zorgt voor financiële steun en het maakt de bestemming aantrekkelijk voor overheden om basisnoden mogelijk maken, zoals onderwijs en medische zorg.

Ontmoetingen op maat, een dialoog i.p.v. een monoloog

Ik zorg voor ontmoetingen op jullie maat: door met elkaar te communiceren over elkaars werelden krijg je een open geest en leren we onze kinderen dat iedere mens op aarde gelijkwaardig is. Ik laat jouw kinderen samenspelen met kinderen aan de andere kant van de wereld. Op die manier streven we naar verrijking door betekenisvolle ervaringen die zich vertalen in gelukkige herinneringen die voor altijd in ons geheugen gegrift blijven.

Geen voedselverspilling en lokaal geproduceerd eten

Een belangrijke prioriteit is voedselverspilling tegengaan en lokaal geproduceerd voedsel consumeren. Eten is naast een elementaire behoefte, ook een verbindende factor met andere culturen. Door lokaal geproduceerd voedsel te consumeren, komen we dichter bij gemeenschappen én helpen we de lokale economie (i.p.v. geïmporteerde voeding).

Passief versus actief bijdragen

Passief bijdragen: Jij kan gewoon reizen zoals je altijd doet. Ik zorg achter de schermen voor de juiste duurzame keuzes (zie alle opmerkingen hierboven).

Actief bijdragen: DEELNEMEN aan bijdragen, actief de handen uit de mouwen steken, zoals:
- Mee met het conservation team in Masai Mara om Olifanten te ‘collaren’ (halsbanden omdoen om te tracken), Kenia.
- Ontmoetingen met andere culturen en meedraaien in hun leven, zoals bij een nomadengezin in Mongolië of bij de Sami gemeenschap in Noorwegen.
- DNA stalen verzamelen van wilde dieren voor onderzoek in Madikwe National Park, Zuid-Afrika.
- Schoolboeken afleveren in afgelegen dorpjes in Ladakh, Noord-India.
- T-shirts gaan doneren aan een jongerenvoetbalploeg in een dorp vlakbij Medellín, Colombia.
- Een handje toesteken bij de verzorgen van de honden die de hondenslee trekken in Groenland.

Photo by Dirk Van de Peer

Regeneratief toerisme

We kijken hoe we toerisme kunnen inzetten om plaatsen te herstellen, vernieuwen en revitaliseren; de behoeften van de lokale gemeenschap en die van de natuur integreren in reizen om veerkrachtige en bloeiende bestemmingen achter te laten na ons vertrek.

Om te regenereren moeten we bewust worden van de waarde van alles op aarde.

Bijvoorbeeld door gemeenschappen te bezoeken die al lang vechten om erkend te worden, is toerisme een politieke tool om daarbij te helpen. Of gemeenschappen waar vrouwen geen rechten hebben kunnen door onze ontmoetingen groeien naar een gemeenschap met meer rechten voor vrouwen.

In 2023 behaalde ik het certificaat van de Transformational Travel Council. Het is een eer om deel uit te maken van deze gemeenschap die zich inzet voor de bevordering van transformationele reizen, regeneratieve bestemmingen en menselijke solidariteit.

Het is onze verantwoordelijkheid een goed voorbeeld te zijn

Het is aan ons om het onze kinderen voor te doen: hoe voor de planeet te zorgen en te respecteren. Je wil hen de wereld laten zien en een open geest geven. Met respect voor onze planeet. Ze nieuwe culturen laten ontdekken en iedereen ter wereld als gelijken te zien.

Laten we samen een voorbeeld zijn, waarbij we kritisch naar onszelf durven kijken, zonder perfect te willen zijn, doen wat we kunnen en onderweg onszelf en onze kinderen leren wat nog meer kan. Is dat niet wat we onze kinderen willen leren?

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld mooier wordt als we blijven reizen, bewust reizen: trager, minder frequent en langer ter plaatse.

Tijd om op ontdekking te gaan, en zonder FOMO, kiezen voor wat écht bij ons past. Nadenken waarom we reizen en die waarom integreren in de ervaringen. Daardoor creëren we meer voldoening en zijn we minder geneigd om meer en meer te willen.

Morukuru Family Madikwe - Black Rhino notching